Spam od Google ?
Dziś zauważyłem na blogu dziwny wpis w komentarzach (adres Trackback). ![]()
Na pierwszy rzut oka można by powiedzieć, że to google spamuje, ale po sprawdzeniu IP osoby wysyłającej komentarz, wszystko stało się jasne.
inetnum: 195.225.176.0 - 195.225.179.255
netname: NETCATHOST
descr: NetcatHosting
country: PA
admin-c: VR1273-RIPE
tech-c: VR1273-RIPE
status: ASSIGNED PI
mnt-by: RIPE-NCC-HM-PI-MNT
mnt-lower: RIPE-NCC-HM-PI-MNT
mnt-by: NETCATHOST-MNT
mnt-routes: NETCATHOST-MNT
mnt-routes: WZNET-MNT
source: RIPE # Filtered
remarks: ***************************************
remarks: * Abuse contacts: abuse@netcathost.com *
remarks: ***************************************person: Vladislav Radchek
address: IBC Tower Floor 9 PO Box 901-2389
address: Manuel Espinosa Batista Avenue
phone: +372 7121250
nic-hdl: VR1273-RIPE
source: RIPE # Filtered
Ten dziwny wpis wskazujący na stronę google, dodał niejaki Vladislav Radchek (brzmi to jak dla mniej jakoś czesko). Zakładam, że prawdopodobnie sprawdza, czy komentarze są moderowane, dodaje nieistniejące, niezaindeksowane strony, a po jakim czasie sprawdza np. w Google lub specjalnie napisanym do tego skryptem, i już ma listę blogów, które akceptują comments spam.
czerwiec 10th, 2008 o godzinie 12:09
Dodaj do formularza plugin checkAuth i po kłopocie … bo zaraz okaże się, że masz dzinnie kilka/kilkanaście wpisów
czerwiec 12th, 2008 o godzinie 00:45
Vladimir, dziś się rozpisał, bo aż 45 komentarzy przez trackback mi podesłał, ale byłem już na niego przygotowany
Zainstalowałem sobie: # Simple Trackback Validation i nie poszło mu ze spamem, a przed chwilą zgodnie z twoją radą dołączyłem: # MyCaptcha, w razie gdyby mu przyszły do głowy inne metody spamowania:)